top of page

Upoznajte naše stipendiste

Lara Kukec.jpg
"S nestrpljenjem iščekujem nove izazove i prilike koje će mi pružiti fakultetsko okruženje [...]"

Lara Kukec, Student računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci

Bok svima, ja sam Lara Kukec, i trenutno imam 18 godina.

Inače sam iz malog grada Belišća, smještenog blizu Osijeka, ali već šest godina živim u Balama, gdje sam pronašla svoj drugi dom.

Iskra prema svijetu računalstva zapalila se u meni dok sam još išla u peti razred osnovne škole. Tada sam sa zanimanjem promatrala svoju mamu kako instalira nove verzije Windowsa. Onda mi se i probudila želja za upisivanjem upravo srednje škole za tehničara za računalstvo koju sam ove godine završila. A ta srednja škola mi je dokazala da sam bila upravu i da sam krenula dobrim putem.

Kroz različita natjecanja i projekte tijekom školovanja, dokazala sam ne samo sebi, već i drugima, da posjedujem znatno više potencijala nego što sam prvobitno mislila. Bilo je izazovno suočiti se sa skeptičnim glasovima koji su mi govorili: "Zašto bi upisala taj smjer, to je ipak više muški teren." što me potaknulo da se dodatno potrudim i dokažem suprotno.

S ponosom mogu reći da se nakon četiri godine školovanja mogu pohvaliti postignućima kao što je osvajanje trećeg mjesta u kategoriji Health na međunarodnom natjecanju First Global 2021. To postignuće ostvarila sam zajedno sa svojim školskim kolegama te timom iz Australije. A ove sam godine na tom natjecanju imala čast preuzeti mentorsku ulogu i podijeliti svoje znanje s mlađim kolegama iz škole. U desetom mjesecu smo svoje znanje i vještine pokazali u Singapuru gdje smo osvojili zlato u kategoriji Fundraising.

Također, na međužupanijskom natjecanju iz robotike WorldSkills 2022. osvojila sam prvo mjesto u tandemu sa svojom kolegicom iz razreda. Naime za to najviše mogu zahvaliti svojem profesoru Lovru Šverku koji me je i pogurao u smjeru robotike.

Na mom putu nije nedostajalo izvanrednih projekata, ali se izdvaja Cube School Esport League u kojem sam bila dio u organizacije samog projekta. 2022. smo ga uspješno realizirali unutar naše škole, a zatim 2023. uz puno truda i rada natjecali su se timovi iz cijele Hrvatske. Sjećam se tih trenutaka s ponosom i veseljem te su oni moj motiv za daljnji napredak.

Stoga sam odlučila nastaviti svoj put učenja i razvoja odabirom prijediplomskog studija računarstva na Tehničkom fakultetu u Rijeci. S nestrpljenjem iščekujem nove izazove i prilike koje će mi pružiti fakultetsko okruženje, te se nadam da ću nastaviti rasti i tamo, baš kao što sam to činila i u srednjoj školi. Također, veselim se upoznavanju novih ljudi koji dijele moju strast prema računalima i tehnologiji.


Lara
 

Zaklada Histrion je dodijelila punu stipendiju Lari Kukec za njen dodiplomski studij u periodu 2023-2026.

bottom of page